Begin met het ontwerpen van uw logo

Wat is een vector bestand ?

Gepubliceerd: 05.05.2022

Wat is een vectorbestand ?

U hebt misschien wel eens gehoord van de formaten EPS, SVG, AI… maar voor de meeste gebruikers betekenen deze formaten niet veel. Als je geen idee hebt wat dit soort formaten zijn, ben je niet de enige. Vector bestanden zijn zeer belangrijk om te hebben. Wanneer u bestanden ontvangt van een grafisch ontwerper moet u altijd vragen om een vector bestand. Het verschil begrijpen tussen een vectorbestand en een rasterbestand is zeer cruciaal. Drukkers, ontwikkelaars en grafisch ontwerpers zullen ze nodig hebben voor branding doeleinden.
 

Start met het ontwerpen van je logo


Laten we eerst het verschil zien tussen vector- en rasterbestanden


RASTER

Rasterbestanden gebruiken duizenden pixels om een afbeelding op te bouwen. Elke pixel heeft een kleur. Deze pixels worden als een legpuzzel in elkaar gezet om uw afbeelding/logo te maken. Veelgebruikte bestanden waarbij Raster afbeeldingen worden gebruikt zijn JPG, GIF en PNG bestanden.

Als een Rasterafbeelding eenmaal is gegenereerd, kan de grootte ervan niet meer worden aangepast. Wanneer je de grootte van een rasterafbeelding aanpast, wordt elke pixel evenveel aangepast en wordt de afbeelding waziger naarmate je de grootte vergroot. Zo ontstaat dat wazige effect rond de afbeelding dat u waarschijnlijk al eerder hebt ervaren. Elke pixel wordt vervormd en maakt het beeld onduidelijk. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de hoogste kwaliteit krijgt om mee te beginnen, zodat je geen problemen krijgt. Het verkleinen van je afbeelding heeft geen effect op de kwaliteit van je rasterbestand, het vergroten boven zijn oorspronkelijke grootte wel.

VECTOR

Vectorbestanden zijn veel flexibeler en berusten op wiskundige vergelijkingen die bij het schalen bestanden genereren om een onberispelijke afbeeldingskwaliteit mogelijk te maken. Vectorbestanden worden het meest gebruikt door grafische ontwerpers. Meestal met de software van Adobe Illustrator, die gespecialiseerd is in vectorwerk. Uw logo en alle andere huisstijlelementen moeten worden ontworpen in vectorformaat. Aangezien een vectorbestand zeer flexibel is met het aanpassen van de grootte, kunnen branding-elementen zoals uw logo worden aangepast om te passen op dragers van elke grootte zonder verlies van beeldkwaliteit. Het andere goede ding over vectorbestand is dat zij in JPG en PNG-formaten zeer gemakkelijk voor gebruik op het Web kunnen worden geconverteerd zodat u het beste van beide werelden krijgt. Voor degenen onder u die aanpassingen moeten maken aan uw logo.

 

Wat’s het verschil tussen hoge en lage resolutie

Afbeeldingen met een hoge resolutie worden vaak gebruikt in gedrukte stationaire producten zoals briefhoofden, visitekaartjes, uithangborden, enz. Bestanden met een lage resolutie worden op het web gebruikt voor bijvoorbeeld websites, banners, profielfoto's op sociale netwerken, etc… Om de resolutie van uw afbeelding/bestand te bepalen, moet u de pixeldichtheid controleren. Meestal aangeduid als DPI (Dots per inch) of PPI (pixels per inch), deze maten vertellen u de dichtheid van de afbeelding. U kunt dit meestal controleren door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en in « information » te gaan of door het bestand in Adobe photoshop te openen. De vereiste pixeldichtheid voor een kwaliteitsafbeelding op het web is 72 dpi en 300 dpi voor drukwerk. Het aanpassen van een 72dpi web bestand voor druk doeleinden zal rampzalig zijn. Zoals hierboven vermeld, hoe meer je pixels uitrekt en verkleint, hoe waziger je foto wordt. Daarom is het sterk aan te raden om te beginnen met een hoge resolutie 300dpi bestand en dan naar beneden te werken naar een web 72dpi formaat. Zorg ervoor dat u twee verschillende bestanden opslaat, een voor drukwerk en een voor het web.

Hoge resolutie logo

Wat zijn de verschillende bestandsformaten

Rasterformaten

Jpg

Jpg is het meest gebruikte bestand voor foto's. Jpg-bestanden kunnen worden geoptimaliseerd om het bestandsgewicht (Kb) te verlagen. Sommige websites vereisen sterk geoptimaliseerde afbeeldingen om sneller te werken. Het optimaliseren kan worden gedaan met photoshop. Hoe meer je een JPG bestand optimaliseert, hoe meer de kwaliteit afneemt. Dit kan vaak resulteren in korrelige foto's.

PNG

PNG bestanden zijn vergelijkbaar met JPG bestanden, hoewel ze niet geoptimaliseerd kunnen worden zoals JPG bestanden, waardoor ze veel groter in omvang zijn. Het bijzondere van PNG-bestanden is dat ze transparante achtergronden kunnen hebben. PNG bestanden zijn erg handig als u uw afbeelding over een gestructureerde of gekleurde achtergrond wilt plaatsen.

GIF

GIF-bestanden zijn de eenvoudigste versie van een rasterbestand die u kunt vinden. Ze worden tegenwoordig vooral gebruikt in looped animaties die kunnen worden gemaakt met photoshop. GIF's zijn prima bestandsformaten voor pictogrammen en heel eenvoudige grafische elementen, maar ze moeten niet worden gebruikt voor afbeeldingen.

Vector formaten

EPS


Het EPS bestand wordt het meest gebruikt voor vector elementen zoals iconen. Het voordeel van het EPS bestand is dat het meestal compatibel is met recente en oude versies van illustrator. Het is een zeer compatibel formaat.

Ai

Ai bestanden zijn bestanden die zijn gemaakt om te worden gebruikt door Adobe Illustrator (software). Deze bestanden worden vaak gebruikt door grafisch ontwerpers, logo ontwerpers, illustratoren, drukkers… Ai bestanden werken alleen met illustrator, dus u heeft ze misschien niet nodig als u dat programma niet gebruikt.

SVG

SVG-bestanden zijn vectorbestandsformaten voor het web. Als u op uw site een animatie wilt maken waarbij bijvoorbeeld uw logo wordt uitvergroot, moet u dit formaat gebruiken, zodat het van hoge kwaliteit en scherp blijft. SVG bestanden zijn zeer geschikt voor logo's, iconen, knoppen…

Tot slot, of je je logo nu ontwerpt met een logomaker, een ontwerpbureau of via een logo ontwerpwedstrijd, zorg ervoor dat je de juiste bestanden en de juiste resolutie hebt. Vector bestanden zijn onmisbaar en zullen van u gevraagd worden door grafische ontwerpers, drukkers, enz… Hoge resolutie bestanden voor drukwerk zijn belangrijk evenals lage resolutie bestanden voor het web. Logogenie levert premium alles in een logo pakket met alle bovengenoemde bestanden, u zult niet hoeven rond te rennen of extra te betalen om deze bestanden te verkrijgen.

 

Banniere promo

 

Bekijk onze andere artikelen