Begin met het ontwerpen van uw logo

Gratis Logo Makers vs. Betaalde Logo Makers: Wat is beter en waarom?

Gepubliceerd: 17.09.2020

Gratis logo makers vs betaalde logo makers


De merken die het meest behoefte hebben aan logo's zijn degenen die zich geen dure ontwerpbureaus kunnen veroorloven. Jonge startende bedrijven en KMO's profiteren het meest van de merkherkenning en bekendheid die goed ontworpen logo's met zich meebrengen, maar helaas hebben zij de kleinste budgetten voor professionele ontwerpen. Aan de andere kant is dat de laatste jaren allemaal aan het veranderen met een nieuwe workaround: betaalde en gratis logomakers. 

Nu kunnen bedrijven met een strikt budget een online logo creator of logo creator software gebruiken om hun logo's zelf te maken. Natuurlijk is daar een beetje kennis van logo-ontwerp voor nodig, maar je kunt vrij gemakkelijk wat aanwijzingen oppikken door blogs over logo ontwerp zoals de onze. U kunt zelfs logo ontwerp helemaal vermijden door te kiezen voor een geautomatiseerde dienst: typ gewoon uw bedrijfsnaam en beantwoord enkele vragen over uw industrie, en een logo generator zal een werkend logo voor u maken in enkele seconden. 

Logomakers zijn aantrekkelijk voor kleine bedrijven omdat ze slechts een fractie zijn van de kosten van ontwerpbureaus... maar waarom niet gewoon een gratis logomaker gebruiken die niets kost? Er zijn heel wat gratis logo makers om uit te kiezen, dus waarom de moeite nemen om iets te betalen?

Zoals we hieronder uitleggen, zijn gratis logo makers niet altijd “gratis,” en krijg je meestal waar je voor betaalt. In dit artikel vergelijken we gratis logo makers met betaalde logo makers om te zien wat de verschillen zijn en welke u zou moeten kiezen.

 

Gratis logomakers: Voor- en nadelen

 

Wanneer mensen het hebben over gratis logo makers, verwijzen ze’s naar ontwerpsoftware, vaak online, waarmee je afbeeldingen kunt bewerken om logo ontwerpen te maken. Meer dan alleen open ontwerpsoftware, bieden gratis logo makers vaak ondersteuning voor beginners. De meeste gratis logo makers komen bijvoorbeeld met sjablonen — gebruikers die nog nooit eerder hebben ontworpen kunnen een vooraf bestaand sjabloon kiezen en bepaalde aspecten aanpassen om het hun eigen te maken. 

Deze gebruiksvriendelijke aanpak spreekt kleine bedrijven dubbel aan; wie een beperkt ontwerpbudget heeft, heeft vaak weinig ervaring met zelf ontwerpen. Bovendien is deze DIY aanpak perfect voor mensen die vele petten dragen — in een bedrijf van één, moet je je eigen logo ontwerper zijn!  


Pros

 

The Price
 

Het grootste voordeel van gratis logo makers is het “free” gedeelte. Letterlijk iedereen kan voor zichzelf een logo maken zonder een dubbeltje op zijn naam. Bedrijven met een strikt budget kunnen toch hun voeten nat maken en hun budget voor logo ontwerp elders herinvesteren.

Dikwijls werken gratis logo makers geweldig als opstapje. Bedrijven kunnen een “starter” logo gratis, en dan als ze eenmaal wat tractie en pad uit hun budget een beetje, kunnen ze veroorloven om geld te besteden aan een betere, meer professionele logo. 


U kunt snel een werkend logo maken
 

Met gratis logo makers kun je vrijwel direct logo's maken. Het hele proces is zo snel en pijnloos mogelijk opgezet; ze zijn gemaakt voor mensen die gemak en snelheid belangrijk vinden. U kunt kiezen hoeveel van het sjabloon u wilt aanpassen en, als u niet kieskeurig bent, kunt u een werkend logo ontwerpen in enkele minuten — zelfs sneller als u een automatische logo-generator gebruikt.  
 

Templates maken het ontwerpen van logo's eenvoudiger


Gratis logo makers hebben bijna altijd sjablonen, zodat je nooit vanaf nul hoeft te ontwerpen (tenzij je dat wilt). Voor mensen met weinig of geen ervaring in het ontwerpen van logo's is dit enorm nuttig, omdat het de poorten opent naar een hele gemeenschap van mensen die anders niet zouden kunnen ontwerpen. 

Meer nog, als je een automatische logo-generator gebruikt, hoef je helemaal niets te doen. Automatische logo generatoren zijn het absolute minimum aan inspanning, voor mensen die helemaal geen moeite willen doen met logo ontwerp. Je vult gewoon een kleine vragenlijst in en het algoritme van de logo-generator genereert een kant-en-klaar logo voor je.

 

Cons

 

U bezit het auteursrecht niet

 

Gratis logo makers kunnen niet gratis de licentie van hun eigen afbeeldingen weggeven. Ze zouden failliet gaan. Om een copyright te verkrijgen op een logo ontwerp dat je hebt gemaakt, moet je geld betalen. En als je het auteursrecht niet bezit, betekent dit dat iedereen hetzelfde logo ontwerp kan gebruiken zonder boete. Dat leidt tot tal van problemen met originaliteit en copycats, zoals we hieronder uitleggen. 

 

Geen originaliteit

 

Gratis logo makers hebben minder ontwerpmogelijkheden dan betaalde logo makers. Als u een gratis logo maker gebruikt, zijn uw aanpassingsmogelijkheden sterk beperkt, en de sjablonen die gratis logo makers aanbieden zijn veel minder dan die op betaalde logo makers. 

Wat dit uiteindelijk inhoudt, is dat uw logo er waarschijnlijk generiek uitziet. Je zit vast aan het stockbeeldmateriaal dat de editor levert, en de kans is groot dat je niet veel van je eigen ideeën kunt toevoegen.  

Verborgen kosten


Een gratis lunch bestaat niet, zegt men. Terwijl sommige gratis logo makers echt gratis zijn zoals geadverteerd, zijn andere veel lastiger. 

Je bent misschien uren bezig met het ontwerpen van je pixel-perfecte logo om er vervolgens achter te komen dat je moet betalen om het te downloaden. Of misschien beweren ze dat ze gratis zijn, maar zitten alle goede sjablonen of aanpassingsmogelijkheden achter een betaalmuur. Soms leveren ze het beloofde gratis logo ontwerp, maar is de naam van de logo maker voorzien van een watermerk. Onderzoek altijd vooraf om te zien hoe gratis een gratis logo maker werkelijk is. 

 

Beperkte bestandsformaten

 

Gratis logo makers hebben meestal maar één of twee opties om de afgewerkte versie te downloaden. Als dat bestandsformaat niet uw voorkeur geniet, kunt u problemen krijgen wanneer u uw nieuwe logo probeert te gebruiken in drukwerk, sociale media of zelfs bij het uploaden naar uw website. 

 

Copycats

 

Omdat u het auteursrecht niet bezit, zou een ander bedrijf exact hetzelfde logo ontwerp kunnen gebruiken en u zou hen niet kunnen stoppen. Logo ontwerp, en branding in het algemeen, draait om opvallen — uw klanten moeten uw merk kunnen herkennen tussen uw concurrenten. Een logo hebben dat hetzelfde is als dat van alle anderen is contra-intuïtief voor branding. 

 

Betaalde Logo Makers: Voor- en nadelen

 

Gratis logo makers vs betaalde logo makers

 

Uw andere alternatief is betaalde logo makers, een solide middenweg tussen dure ontwerpbureaus en gratis logo makers. Betaalde logo makers hebben veel gemeen met gratis logo makers: beide zijn gebruiksvriendelijk, beide zijn gericht op beginnende ontwerpers, beide gebruiken vaak sjablonen om nieuwe ontwerpers te helpen, en beide leggen de ontwerpcontrole in de handen van de gebruiker. 

Het grootste verschil is echter dat betaalde makers van logo's extra functies en opties bieden tegen betaling. Als het uw doel is om zo weinig mogelijk uit te geven aan het ontwerpen van een logo, zullen ze u niet helpen; als u echter gratis logo makers te beperkend vindt, kunt u slechts een klein bedrag betalen voor de voordelen die u nodig heeft — inclusief eigendom van uw auteursrecht zodat niemand anders uw logo ontwerp kan gebruiken. 


Pros

 

Volledig maatwerk en originaliteit


Betaalde logo makers geven u meer controle dan gratis logo makers, inclusief meer bewerkingsmogelijkheden en ontwerpopties. Wanneer u een betalende klant bent, heeft u recht op een volledig pakket aan bewerkingsmogelijkheden. Met betaalde logo makers krijgt u veel geavanceerde effecten die u niet zult vinden op gratis logo makers, zoals het bewerken van sjabloon afbeeldingen of het veranderen van bepaalde kleuren maar niet andere. Als u zelf logo's wilt ontwerpen en die vaardigheid wilt ontwikkelen, dan geven betaalde logo makers u de ruimte om te groeien. 
 

Net zo snel en gemakkelijk als gratis logo makers


Twee van de grootste voordelen van gratis logo makers zijn dezelfde voordelen van de meeste betaalde logo makers: ze zijn allebei snel en ze zijn allebei gebruiksvriendelijk. De hele logo maker markt is gericht op KMO's en mensen die niet veel weten van ontwerpen; ervaren ontwerpers zouden gewoon hun duizend dollar design apparatuur zoals Photoshop gebruiken in plaats van goedkopere online versies die alleen gespecialiseerd zijn in logo ontwerp. 

 

Betere sjablonen 


Betaalde logo makers bieden vaak sjablonen en stockbeelden van betere kwaliteit, al was het maar om de kosten te rechtvaardigen. Terwijl gratis logo makers beperkend kunnen voelen in wat je kunt doen, hebben betaalde logo makers meer opties en meer paden om te nemen. Afgezien van betere sjablonen, betekenen de meer aanpassingsmogelijkheden dat u hetzelfde sjabloon op veel meer manieren kunt bewerken — waardoor u exponentieel meer potentiële logo ontwerpen kunt kiezen. 
 

Meer deliverables en bestandsformaten


Terwijl gratis logo makers misschien één of twee standaard bestandsformaten aanbieden, hebben betaalde logo makers veel opties. Niet alleen kun je je logo downloaden in verschillende formaten zoals JPG, PNG, of PDF, maar je hebt soms ook de opties voor specifieke bestandsgroottes. Bijvoorbeeld, als je een logo banner wilt ontwerpen voor je bedrijf’s Twitter profiel, kan je de optie hebben om het logo automatisch te verkleinen in een social media pakket. 
 

Koop de copyright 
 

Het grootste voordeel van betaalde logo makers is bovenal dat je zelf eigenaar bent van je copyright. Dit betekent dat niemand anders uw logo ontwerp kan gebruiken behalve u, op straffe van juridische stappen. Het’is de enige manier om te garanderen dat je logo van jou en jou alleen is. 

Alle tijd die u besteedt aan het ontwerpen en aanpassen van uw logo om het precies goed te maken, gaat niet verloren. Zelfs als u van een template ontwerpt, geeft het kopen van het copyright u het eigendom van uw versie van de template — meestal als u een logo koopt bij een betaalde logo maker, halen ze de template die u gebruikte weg zodat niemand anders het kan gebruiken in de toekomst. 


 

Cons


 
Niet gratis. Natuurlijk is het overduidelijke nadeel van betaalde logo makers de prijs — zelfs de goedkoopste betaalde logo maker is nog steeds duurder dan een gratis logo maker. Het is echter niet zo dat het geld dat u betaalt weggegooid geld is: zoals we hierboven hebben uitgelegd, betaalt u vaak voor meer functies, betere kwaliteit sjablonen, handigere bestandsformaten, en het belangrijkste: de auteursrechten.
Gratis logo makers vs betaalde logo makers


Eindoordeel


Het verschil tussen gratis logo makers en betaalde logo makers komt hier op neer: gratis logo makers kunnen maar zoveel, maar als je alle voordelen van een logo maker wilt, zul je iets moeten betalen. Wat je krijgt met betaalde logo makers is een completer product. Het is bijna alsof gratis logo makers een proefversie zijn van wat betaalde logo makers tegen betaling aanbieden. 

Gratis logo makers zijn het beste voor als je’een bedrijf begint met niets. Ze werken geweldig als je een placeholder logo nodig hebt voor een paar maanden terwijl je je bedrijf van de grond krijgt, maar met een generiek logo ontwerp van een gratis logo maker kom je niet verder. 

Als u’s uw bedrijf serieus neemt, zult u’s op een gegeven moment het auteursrecht op uw logo moeten kopen. Een succesvol bedrijf kan niet toestaan dat iemand met internettoegang zijn logo steelt en zelf gebruikt. Zoals we hierboven al zeiden, is een van de belangrijkste doelstellingen van branding opvallen, en daarvoor is het vroeg of laat nodig om wettelijk te voorkomen dat anderen u kopiëren. 

Natuurlijk is het prijskaartje van gratis logo makers nogal verleidelijk. Gelukkig, als je don’niet veel te besteden hebt, maar toch het auteursrecht en de breedte van de aanpassingstools wilt, kun je een goedkope logo maker gebruiken. Dat is het beste van beide werelden — je krijgt je extra functies en copyright eigendom, maar betaalt nog steeds aanzienlijk minder dan andere betaalde logo makers. 

Onze eigen Logogenie past in deze categorie. Met ons laagste plan kunt u onze custom online logo maker gebruiken om een logo naar eigen inzicht te maken en aan te passen, met ons volledige pak sjablonen, voor slechts $24,90. Als u het copyright wilt bezitten, kunt u exclusieve rechten op uw logo kopen en wij’verwijderen de sjabloon van onze site. Waarom probeert u het niet gratis om te zien of het u bevalt? Klik hier!


Start het ontwerpen van je logo
 

 

Bekijk onze andere artikelen

x