Begin met het ontwerpen van uw logo

Wat is een vectorbestand?

Gepubliceerd: 07.02.2018

Wat is een vectorbestand ?

U hebt misschien gehoord van de formaten EPS, SVG, AI… Maar voor de meeste gebruikers betekenen deze formaten niet veel. Als je geen idee hebt wat dit soort formaten zijn, ben je niet de enige. Vectorbestanden zijn erg belangrijk om te hebben. Wanneer u bestanden ontvangt van een grafisch ontwerper moet u altijd vragen om een vectorbestand. Het verschil begrijpen tussen een vectorbestand en een rasterbestand is zeer cruciaal. Drukkers, ontwikkelaars en grafische ontwerpers hebben ze nodig voor branding doeleinden.
 

Start met het ontwerpen van uw logo


Laat ons eerst het verschil zien tussen Vector- en Rasterbestanden


De meeste mensen zijn verward over het gebruik van de term 'raster' of 'vector.' Ze zoeken zelfs vaak naar het woord, Raster vs Vector Beeldformaat. Dus, wat's het verschil tussen de twee?


RASTER

Rasterbestanden gebruiken duizenden pixels om een afbeelding op te bouwen. Elke pixel heeft een kleur. Deze pixels worden als een puzzel in elkaar gezet om uw afbeelding/logo te maken. Veel voorkomende bestanden die Raster afbeeldingen gebruiken zijn JPG, GIF en PNG bestanden.

Eenmaal een rasterafbeelding gegenereerd, kan het formaat ervan niet meer worden aangepast. Als je de grootte van een rasterafbeelding aanpast, wordt elke pixel even groot en wordt hij waziger naarmate je de grootte vergroot. Zo ontstaat het wazige, vage effect rond de afbeelding dat u waarschijnlijk al eerder hebt ervaren. Elke pixel wordt vervormd en maakt het beeld onduidelijk. Daarom moet u ervoor zorgen dat u de hoogste kwaliteit krijgt om te beginnen, zodat u geen problemen krijgt. Uw afbeelding verkleinen heeft geen invloed op de kwaliteit van uw rasterbestand, vergroten boven de oorspronkelijke grootte wel.

VECTOR

Vectorbestanden zijn veel flexibeler en vertrouwen op wiskundige vergelijkingen die bestanden genereren bij herschaling om een onberispelijke beeldkwaliteit mogelijk te maken. Vectorbestanden worden het meest gebruikt door grafische ontwerpers. Meestal met de software van Adobe Illustrator, die gespecialiseerd is in vectorwerk. Uw logo en alle andere merkartikelen moeten in vectorformaat worden ontworpen. Aangezien een vectorbestand zeer flexibel is met resizing, kunnen brandingelementen zoals uw logo worden herschaald om op dragers van elk formaat te passen zonder verlies van beeldkwaliteit. Het andere goede aan vectorbestanden is dat ze heel gemakkelijk kunnen worden geconverteerd naar JPG- en PNG-formaten voor gebruik op het web, zodat u het beste van beide werelden krijgt. Voor degenen onder u die aanpassingen moeten maken aan uw logo.

 

Wat’s het verschil tussen hoge en lage resolutie

Afbeeldingen met een hoge resolutie worden vaak gebruikt in gedrukte kantoorartikelen zoals briefpapier, visitekaartjes, borden, enz. Lage resolutie bestanden worden gebruikt op het web voor bijvoorbeeld websites, banners, sociale netwerk profiel foto's, etc… Om de resolutie van uw afbeelding/bestand te bepalen, moet u de pixel dichtheid controleren. Meestal aangeduid als DPI (Dots per inch) of PPI (pixels per inch), vertellen deze maten u de dichtheid van de afbeelding. U kunt dit meestal controleren door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en naar « information » te gaan of het bestand te openen in Adobe photoshop. De vereiste pixeldichtheid voor een kwaliteitsafbeelding op het web is 72dpi en 300dpi voor afdrukken. Het verkleinen van een 72dpi webbestand voor afdrukdoeleinden is rampzalig. Zoals gezegd, hoe meer je pixels uitrekt en verkleint, hoe waziger je foto wordt. Daarom is het sterk aan te raden om te beginnen met een hoge resolutie van 300 dpi en dan terug te gaan naar een webformaat van 72 dpi. Zorg ervoor dat je twee verschillende bestanden opslaat, één voor print en één voor web.

Hoge resolutie logo

Wat zijn de verschillende bestandsformaten

Rasterformaten

Jpg

Jpg is het meest voorkomende bestand voor foto's. Jpg-bestanden kunnen worden geoptimaliseerd om het bestandsgewicht (Kb) te verlagen. Sommige websites vereisen sterk geoptimaliseerde afbeeldingen om sneller te kunnen werken. Optimaliseren kan via photoshop. Hoe meer je je JPG bestand optimaliseert, hoe meer de kwaliteit afneemt. Dit kan vaak resulteren in korrelige foto's.

PNG

PNG-bestanden zijn net als JPG-bestanden, maar ze kunnen niet worden geoptimaliseerd zoals het JPG-bestand, waardoor ze veel groter zijn. Het bijzondere van PNG-bestanden is dat ze een transparante achtergrond kunnen hebben. PNG-bestanden zijn erg handig als u uw afbeelding over een getextureerde of gekleurde achtergrond wilt plaatsen.


GIF

GIF-bestanden zijn de eenvoudigste versie van een rasterbestand die u kunt vinden. Ze worden tegenwoordig vooral gebruikt in looped animaties die met photoshop gemaakt kunnen worden. GIF's zijn geweldige bestandsformaten voor iconen en zeer eenvoudige grafische elementen, maar zijn niet te gebruiken voor afbeeldingen.

Vectorformaten

EPS


Het EPS bestand wordt het meest gebruikt voor vector elementen zoals iconen. Het voordeel van het EPS-bestand is dat het meestal compatibel is met recente en oude versies van illustrator. Het is een zeer compatibel formaat.

Ai

Ai bestanden zijn bestanden die gemaakt zijn om te worden gebruikt door Adobe Illustrator (software). Deze bestanden worden vaak gebruikt door grafisch ontwerpers, logo ontwerpers, illustratoren, drukkers en; Ai bestanden fonctioneren alleen met illustrator, dus je hebt ze misschien niet nodig als je dat programma niet gebruikt.

SVG

SVG-bestanden zijn vectorbestanden voor het web. Als u op uw site een animatie wilt maken waarbij bijvoorbeeld uw logo wordt uitvergroot, moet u dit formaat gebruiken, zodat het van hoge kwaliteit en scherp blijft. SVG-bestanden zijn zeer geschikt voor logo's, iconen, knoppen…

Tot slot, of je je logo nu ontwerpt met een logomaker, een ontwerpbureau of via een logo-ontwerpwedstrijd, zorg ervoor dat je de juiste bestanden en de juiste resolutie hebt. Vectorbestanden zijn onmisbaar en zullen van u gevraagd worden door grafische ontwerpers, drukkers, etc… Hoge resolutie bestanden voor drukwerk zijn belangrijk evenals lage resolutie bestanden voor het web. Logogenie levert premium alles in één logo pakket met alle bovengenoemde bestanden, u hoeft niet rond te rennen of extra te betalen om deze bestanden te verkrijgen.

 

Banniere promo

 

Bekijk onze andere artikelen

x